In Amsterdam komen veel kinderen vanuit het buitenland die het Nederlands nog moeten leren, in onze woorden nieuwkomers; dit zijn mensen, jong en oud, die onze samenleving kunnen komen versterken met hun talenten. Om dit potentieel ook te benutten, ontwikkelen we continu de kwaliteit van ons onderwijs. Dat betekent dat we steeds beter gaan samenwerken in stadsdelen en als stad.
In de stadsdelen centraliseren we ons nieuwkomersonderwijs. Dit zorgt ervoor dat nieuwkomersscholen beter kunnen differentiëren en structuraliteit van onderwijs kunnen bieden. Dit verhoogt de kwaliteit. In de stad ontwikkelen we functies, als werving & selectie, onderwijs & ontwikkeling, passend onderwijs & ambulante ondersteuning centraal, zodat we ook dit proces efficiënt inrichten. Op deze wijze ontstaat een daadkrachtige organisatie die ons en de leerlingen verder brengt. Dit proces vraagt aandacht.
Om 8.15 uur sta jij met je kopje koffie in de hand op één van onze vier scholen en heet je met de teamleider/directeur de leerlingen welkom. Jullie gaan die dag de vervolgstappen bespreken om het traumasensitief lesgeven door te ontwikkelen. Dat staat in het NK-schoolplan dat jullie met de andere scholen hebben opgesteld. Tussendoor krijg je nog even een belletje van je collega die de inschrijvingen regelt, dat ook die laatste kinderen van de boot een plekje hebben. Om 10.00 uur pak je de fiets om met je collega’s het stedelijk kenniscentrum verder te ontwikkelen. Nadat jullie de werkwijze en het passend aanbod leerlingen met aanvullende ondersteuningsbehoefte hebben ontwikkeld en het functiehuis hebben gestandaardiseerd met een bijpassend ontwikkelaanbod, is het nu tijd om een kwaliteitsslag te maken in de doorstroom van NK naar regulier. De eerste stappen met de meet-ups met stamscholen hebben al echt zijn vruchten afgeworpen. In de middag ga je naar een kennisevent van het LOWAN, om de laatste inzichten weer te delen met je collega’s en daarop nieuwe plannen te maken. De lunch doe je onderweg met één van de bestuurders, om op basis van het jaarplan en dashboard de voortgang te bespreken.
Zoals je leest staat jouw nieuwsgierigheid en zin om te ontwikkelen voorop. Een paar punten op een rij. Jij...
● hebt affiniteit en ervaring in het NK-onderwijs;
● bent organisatorisch, project- en procesmatig een kei;
● werkt co-creatief;
● vindt en verbindt mensen op inhoud;
● kan nieuwe inzichten praktisch maken en verbinden op de hoofdlijnen,
● wilt elke dag kwalitatief en kwantitatief iets toevoegen.
Je krijgt de kans om echt samen een verschil te maken door nieuwkomers, de scholen en de stad te helpen in hun verdere ontwikkeling. Wij willen hierin een voorbeeld zijn. Je werkt samen met de teams uit de scholen, bestuurders en met diverse landelijke en stedelijke partners als LOWAN, gemeente en andere stedelijke NK-coördinatoren. Zo word je onderdeel van een hechte gemeenschap van kinderen, ouders en collega's. Hierbinnen hebben we ruime aandacht voor elkaar, scholing en persoonlijke ontwikkeling.
De aanstelling heeft een omvang van 0,6 WTF. De inschaling is afhankelijk van je opleiding en ervaring. Wij bieden diverse secundaire arbeidsvoorwaarden zoals: reiskostenvergoeding, voordelig sporten, coaching, fietsregeling, fiscale uitruilregeling. Daarnaast stimuleren onze stichtingen (AMOS & STWT) jouw ontwikkelingen en vernieuwende initiatieven.
Wil je meer weten over deze vacature? Neem dan contact op met Maarten (m.gresnigt@stwt.nl of 06-53945084) – kwartiermaker NK-onderwijs.
Solliciteer snel en gemakkelijk via deze site. Het enige dat we nodig hebben is je CV. Vertel in het sollicitatieformulier wie je bent en waarom we op zoek zijn naar jou. Met passende kandidaten maken wij direct een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
● Vul enkele basisgegevens in.
● Maak kort je motivatie bekend.
● Voeg je cv en motivatiebrief toe en verzend je sollicitatie!